сряда, 13 април 2011 г.

Любен Дилов-син, TILT, изд. Ентусиаст

Невероятна мания беше с тоя TILT... Добре че се появи LOVE.NET да тушира малко нещата и да покаже, че всъщност българското кино може все пак да бъде модерно, СВЕЖО и да не рови постоянно из дебрите на депресията, социализма, Прехода и невъзможното щастие.

Но не за филми ще пиша, а за книги. Първоначално не се сблъсках със самата книга, а с една мъничка брошурка, в която бяха представени просто първите две глави (ако мога така да ги нарека) на книгата TILT. Повярвайте ми, бяха толкова впечатлителни, че ги прочетох няколко пъти! След това веднага награбих самата книга, когато ни я донесоха в редакцията.
Трябва да им призная на сладурите от Ентусиаст, че много хитро го бяха измислили с тези брошурки. Първо – много зарибяващо! Второ – имаш реалната възможност да прочетеш част от книгата и да си дадеш сметка харесва ли ти или не. И не на последно място – бяха безплатни и се раздаваха под път и над път паралелно с промоцията на книгата.
Та за хартиения TILT – невероятен! Просто Любен толкова да ми се издигна в очите като писател след тази книга!
Работата е там, че филмът изобщо, ама никак не ми хареса! Точната дума за него, според мен е – постен! Безобразно постен.

Едно малко уточнение - ако някой си мисли, че книгата е преразказ на сценария на филма, дълбоко се лъже! Любен е вкарал нови образи, нови истории, много поясняващи фактори и тн. И му се е получило доста добре!

В книгата обаче нещата са различни. Много по-плътни и истински образи, много повече background на историята, много по-интересно, вълнуващо и зарибяващо(не пуснах книгата, докато не я прочетох)! Просто Дилов според мен много добре си е дал сметка, че колкото и да е вълнуваща историята на Сташ и Беки, филмът е постен. И съответно е хванал писалката (или по-скоро клавиатурата) и е написал страхотна книга по филма!
По принцип самата идея книга след филм не е добра. Филм след книга също рядко е успешно, но в случая на Дилов и хартиения TILT нещата са се напаснали идеално! Ако не бях чела книгата, лентата TILT за мен щеше да е пълно разочарование...
Горещо препоръчвам книгата! Независимо дали филма ви е харесал или не. Просто хартиеният TILT е нежен, красив, плътен, помага ни да потънем още по-надълбоко в историята, да усетим по-добре героите, да се докоснем до техния живот, до любовта и мечтите им, до кошмарите и сълзите.
Та накратко – прекрасен хартиен TILT, прекрасен Любен Дилов! Заслужава си.

П.С. В най-скоро време ще ни изненадат с втора част на книгата. Ако забелязвате, още под заглавието е написано "Началото". Историята ще бъде дописана, в съавторство с някой ентусиаст. Както бяха обявили от издателството още тогава, имаше нещо като конкурс за предложения как да продължи историята на Сташ и Беки, Змията, бащата, Ангел и всички останали. Честно казано - нямам търпение! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар