петък, 15 април 2011 г.

Паоло Джордано, "Самотата на простите числа", изд. Колибри

„Самотата на простите числа” – за тази книга мога да кажа само прекрасни неща.

Изчетох я на един дъх и забелязах, че това се случва с всички останали мои колеги, които взимат книгата в ръцете си.

Авторът е Паоло Джордано. Кой би подозирал, че един доктор по физика 82-и набор може да е толкова хубав като мъж и да напише подобна забележителна книга?!

Наистина не знам, дали бих могла да намеря думи за това четиво. Историята, която Паоло е разкарал на страниците на дебютния си роман, трогва със своята истинност, емоционалност, тъга и откровеност.
Героите поразяват със своята достоверност и убедителност, въпреки че през цялата книга си разменят едва няколко изречения.

Ако някой очаква захаросана любовна история, която завършва със слъзлив хепи енд, може никога да не си прави труда дори да отвори „Самотата на простите числа”.

И все пак не мога да определя книгата като крайно драматична и депресираща. Книгата е просто истинска! Това е най-правилното определение – истинска.
Колкото и тъпо да прозвучи на някого, но понякога има книги, които влизат в съзнанието ти и остават там. Или просто компилират в себе си личните ти страхове, надежди, любови, мечти, приказки и кошмари, неизказани и безформени, скътани в някой ъгъл на съзнанието ти, но ето че сега четеш всичко това добре структурирано и разказано в книгата пред теб. 
Щастлива съм, че прочетох тази книга и не мисля, че може удачно да се изкаже чувството, което тя носи с думи. Просто трябва да бъде прочетена. 

От историята за Аличе и Матия ще разбереш, че не можеш да намериш щастието, без преди да намериш себе си, че не може да обичаш друг, преди да си се научил да обичаш себе си, че не можеш да живееш сред живите, преди да се помириш с кошмарите си, а кошмарите могат да те преследват цял живот по петите. Те са твои творения, създадени от твоята душа, сърце и ум. Те няма да изчезнат преди ти да ги прогониш, преди ти да се научиш да живееш без тях. 

Аличе и Матия ще останат в съзнанието ви като хора, които някога сте познавали, на които им знаете трагичните истории и се чудите какво ли се слчува тези дни с тях?

П.С 1. Има над 1 млн. продадени екземпляра само в Италия, а правата на книгата са закупени в близо 20 държави. Казвам това, ако някой има нужда от статистика, за да се надъха да чете книгата.
П.С 2.Ако на някого не му хареса, нека не ме обвинява. Това означава само, че сме от различни вселени с него и мислите и чувствата ни се движат по различни честоти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар